Analize, teste si ecografii pe parcursul sarcinii - detalii

Dublul test este o analiza a sangelui, efectuata la fel ca si in cazul unei analize obisnuite a sangelui. Procedura propriu-zisa nu prezinta nici un pericol. Se face la 12 saptamani de sarcina. Aceasta metoda presupune examinarea / analiza markerilor:

-         gonadotropina corionica fetala (HCG)
-         proteina A plasmatica asociata sarcinii (PAPP-A)

Triplul test este o analiza a sangelui, efectuata la fel ca si o analiza obisnuita a sangelui (se preleveaza sange din bratul mamei). Procedura propriu-zisa nu prezinta nici un pericol, nici pentru mama, nici pentru fat. Se face la 16 saptamani de sarcina. In ultimii ani tot mai mult se foloseste testul triplu. Aceasta metoda presupune examinarea / analiza markerilor:

Analize, teste si ecografii pe parcursul sarcinii - trimestrul 1, 2, 3

Iata analizele pe care trebuie sa le faci in primul trimestru de sarcina, nu inainte ca medicul sa-ti confirme sarcina prin teste specifice:

1. Analize de rutina ale sangelui
  • Nivelul de hemoglobina (Hb). Arata daca esti sau nu anemica. Anemia trebuie tratata pentru ca altfel genereaza prematuritatea si diminuarea dezvoltarii fetale.
  • Numarul de leucocite. O leucocitoza (numar mare de celule albe in sange) usoara este normala in sarcina, insa valorile mult crescute trebuie investigate. Ele semnaleaza o infectie in organism.
  • Glicemia (nivelul de glucoza din sange). Paza buna trece primejdia rea! Sarcina predispune la diabet).
  • Nivelul de uree si creatinina. Arata daca rinichii functioneaza normal.
  • Grupa sanguina si RH-ul. Determina RH-ul mamei. Factorul RH este o proteina care se gaseste in globulele rosii. Daca RH-ul mamei este negativ (nu are proteina respectiva) si fatul are RH pozitiv, corpul mamei produce anticorpi care ataca globulele rosii ale copilului. Dupa detectarea RH-ului negativ, medicul intervine cu tratament specific pentru a preveni tulburarea sarcinii.
  • Testul serologic numit RBW sau VRDL. Detecteaza infectia mamei cu sifilis. O sarcina pe fond de sifilis poate avea consecinte dramatice.

Analize, teste si ecografii pe parcursul sarcinii - prezentare generala

Inainte de a ramane insarcinata:

Daca te hotarasti sa ramai insarcinata, este bine sa mergi la medicul tau ginecolog.
Acesta te va consulta si te va sfatui sa-ti faci analize ale sangelui, examen de secretie vaginala, test Papanicolau si iti va prescrie anumite vitamine prenatale (cu acid folic).


Pe perioada sarcinii:
  • la 4 – 8 saptamani: ecografia 2D de diagnostic al sarcinii, analize (o evaluare genetica, test de urina, teste ale sangelui)
  • la 12 saptamani: ecografie 2D + dublu test
  • la 16 saptamani: ecografie 2D + triplu test
  • la 18-22 saptamani: ecografie 3D/4D + morfologie fetala
  • urmatoarele saptamani: consult + ecografie in fiecare luna, iar in ultimele 2 luni de sarcina consulturile se vor face la 2 saptamani.