Saptamana a 10-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
  • La sfarsitul saptamanii, fatul masoara aproximatix 4.5 cm si cantareste aproximativ 5 grame.
  • Am putea spune ca acum bebelusul tau a trecut peste prima piatra de hotar a vietii. Toate organele i s-au creat in acest moment. De acum incolo, doar va creste. Evident, mai sunt multe saptamani pana cand organele sunt capabile sa functioneze singure.
  • Genele ii sunt subtiri si ii vor ramane inchise peste ochisori pana in jurul saptamanii 27. Manutele ii sunt dezvoltate, s-au format incheieturile lor, coatele, iar degetele si talpitele ii sunt clar vizibile. Bratele continua sa creasca si sa se indoaie in jurul coatelor. Spre sfarsitul acestei saptamani, detaliile interioare ale urechii sunt formate. Desi inca nu poti sa determini sexul copilului prin ecografie, organele sale genitale incep sa se formeze. Placenta s-a dezvoltat deja suficient incat sa ajute la una dintre cele mai critice indatoriri ale sale - producerea hormonilor. Bebelusul incepe deja sa urineze.
 

Cum se schimba viata ta:
  • Deja primul sfert din sarcina este pe sfarsite si o data cu el si perioada cea mai vulnerabila pentru greierasul tau! Saptamana asta te asteapta cateva vesti bune. Greturile de dimineata s-au terminat, iar burtica incepe sa capete contur. Totusi, te vei simti in continuare obosita si te vei supara foarte usor.
  • Pe la sfarsitul acestei saptamani, vei putea descoperi cum urci si cobori pe panta emotiilor, simtindu-te cand plina de fericire, cand plina de toane. Desi este destul de deranjant (mai ales pentru cei din jur...), e bine de stiut ca acest lucru este normal si ca va continua pe parcursul sarcinii. Variatiile emotionale sunt partial cauzate de fluctuatiile hormonilor (de multe ori foarte semnificative). 
  • Volumul de sange va creste cu 40-50%. Pe sani si picioare iti vor aparea mici vinisoare, din cauza volumului mare de sange pe care il pompeaza inima ta. Insa nu fi ingrijorata. Vinisoarele vor disparea imediat dupa ce vei naste.
  • Te simti obosita? Multe femei insarcinate sunt extrem de obosite in primele luni de sarcina. Incearca sa gasesti timp pentru tine, dormi la pranz daca poti, culca-te devreme si imparte sarcinile gospodariei sotului si eventual altor membri ai familiei. Nu uita ca sarcina este o „slujba” grea. Corpul tau creste o alta fiinta umana!
  • Ai inceput sa cresti in greutate? Ai grija la grasimi si dulciuri! Cum stai cu sanii? Ofera-le si lor extra suport. Cumpara un sutien mai mare cu suport bun - cele sport sunt bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu