Saptamana a 12-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
  • Fatul are aproape 6.5 cm in lungime - de la capusor pana la unghiutele de la picioare si cantareste aproximativ 20 grame. 
  • Este in continuare foarte "ocupat” cu miscarea de colo-colo si cu "lovirea" de peretii uterului, iar aceste miscari sunt atat de fluide, incat par un balet in apa. Degetele de la maini si picioare sunt complet separate. Incepe sa exerseze miscari simple: inchide si deschide gurita, inghite lichid amniotic, pe care il elimina apoi ca urina. Uterul curata permanent lichidul amniotic, inlocuindu-l la fiecare 24 de ore.
  • Fata bebelusului e complet formata.
  • Inima copilasului tau bate in aceste momente foarte repede: cu mai mult de 160 de batai pe minut. Intre timp, incepe deja sa aiba "apucaturi" de copilas nazdravan ... de exemplu s-ar putea sa stea uneori cu degetelul in gura si sa il suga. Sau e posibil sa apuce din cand in cand cordonul ombilical si sa il muste. Nu te alarma, cordonul ombilical este protejat cu o substanta gelatinoasa. Pacat ca nu poti vedea din cand in cand nazdravaniile pe care le face copilasul tau.
 
  • De asemenea, organele genitale vizibile acum, iti pot spune daca e fetita sau baietel. Daca pana acum miscarile fatului erau reflexe, acum el se misca spontan, insa e inca prea mic pentru a-l simti.

Cum se schimba viata ta:
  • Te apropii vertiginos de sfarsitul primului trimestru. Daca nu ai facut-o deja, este cazul sa te prezinti la un control ginecologic. Nu mai amana. Veti fi rugata sa raspunzi la o serie de intrebari despre alte eventuale sarcini, boli genetice din familia ta, daca iei medicamente si despre bolile pe care le-ai avut pana la sarcina. Pentru ca multe intrebari il privesc si pe tatal copilului din burtica, este recomandat sa mergeti impreuna la acest control.
  • Partea critica din dezvoltarea fatului va fi trecuta in urmatoarele doua saptamani, iar ciudateniile sarcinii vor deveni din ce in ce mai "blande".
  • Uterul devine prea mare pentru a mai incapea in micul bazin, asa ca depaseste marginea superioara a simfizei pubiene - presiunea pe vezica scade si scapi de drumurile dese la toaleta. Volumul de sange este mai mare - iti va fi mai cald si vei transpira mai mult.
  • S-ar putea sa te confrunti din nou cu durerile de cap, din cauza cresterii volumului de sange. Daca ai anumite ingrijorari cu privire la starea ta de sanatate cel mai bine este sa mergi la medic si sa discuti cu el tot ce te framanta. Si o veste buna! Placenta nu mai produce hormoni, astfel ca nu vei mai avea stari de indispozitie.
  • Pe abdomen poate aparea o linie verticala pigmentata,  numita linea nigra.
  • Ai vise ciudate? Se pare ca intr-adevar, visele sunt de o intensitate mai mare in timpul sarcinii. Unele femei au vise ciudate si infricosatoare - ca de exemplu ca au nascut un animal sau ca a fost furata de extraterestri. Nu te alarma si nu crede in ziceri babesti. Visele nu au la baza decat anxietati si grija subconstientului ca totul sa decurga normal.
  • Daca ai crescut in greutate cu 2-5 kg, te afli in grafic. Este momentul sa marchezi in jurnalul tau aceasta crestere in greutate. Toata lumea poate vedea acum ca esti insarcinata.
  • Alte simptome ale sarcinii pe care le intalnesti acum sunt arsurile si indigestia. Incearca sa mananci cate putin, in mai multe mese, evitand alimentele grase si incearca sa dormi cu capul mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu