Saptamana a 11-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
  • Desi fatul masoara intre 4.5 si 5.5 cm si cantareste doar in jur de 10 grame, este foarte "ocupat" cu innotatul prin lichidul amniotic.
  • Partea cea mai periculoasa pentru formarea bebelusului a trecut.
  • In fiecare zi, ii apar detalii noi - ca de exemplu unghiutele si un fel de pufulet de piersica care ii acopera "corpusorul". Organele vitale - ficatul, rinichii, intestinele, creierul si plamanii - sunt pe deplin formate, desi capul masoara jumatate din lungimea corpului. Fruntea este inca foarte ridicata, dar mai tarziu se va metamorfoza intr-o fata umana.
  • Daca ai putea “trage cu ochiul” in interiorul tau, ai putea sa ii distingi clar linia coloanei vertebrale. Nervii spinali se intind deja din directia sirei spinarii. Bebelusul creste intr-un ritm foarte rapid. In aceasta saptamana i se dubleaza greutatea si creste cu aproape 1 centimetru in lungime. Acest ritm de crestere se va pastra pana in saptamana a 16-a.



Cum se schimba viata ta:
  • Uterul tau are acum marimea unui grapefruit. Cu ajutorul unui stetoscop Doppler, vei putea auzi bataile rapide ale inimioarei fatului - o mama a descris acest sunet ca apropiat galopului unor caluti.
  • Ar fi o idee buna sa incepi sa inveti exercitiile Kegal (contractii ale zonei pelviene si vaginului) si sa faci cate 25 pe zi. Acest gen de exercitii le poti face in orice loc si nu trebuie sa mergi la sala de gimnastica. Esti blocata in trafic, speli vasele, esti intr-o sedinta plicticoasa - acum e timpul sa faci ceva util pentru tine (practica niste exercitii Kegal). Acest gen de exercitii intaresc musculatura zonei pelviene si vaginale. Ca sa faci un exercitiu Kegal, incearca sa intaresti muschii din zona vaginala si anala pentru 8-10 secunde. Nu intelegi? Practica oprirea jetului urinei cand stai pe toaleta!
  • Femeile cu pielea foarte deschisa pot descoperi cum pielea lor devine tot mai roz. Acest lucru se intampla datorita cresterii nivelului de sange din corp. Si - vorbind de sange - fii atenta la nivelul de fier din el. Iei deja vitamine prenatale?
  • Cantarul din baie iti spune ca te-ai mai "implinit" cu 1 kg ( 0,9-1,3 kg - in jur de 10% din greutatea totala pe care ai s-o castigi). Desi nu ai luat prea mult in greutate, te poti simti ingrijorata cu privire la kilogramele pe care le vei acumula in timpul sarcinii.
  • Trebuie sa stii ca fiecare femeie se ingrasa un anumit numar de kilograme. Nu trebuie sa te sperie gandul ca ai putea lua in greutate 15-20 kg. S-ar putea sa iei mult mai putin. Odata cu sfarsitul greturilor de dimineata iti va reveni apetitul, insa mirosul anumitor mancaruri ti se va parea in continuare de nesuportat.
  • Este important sa stii ca o alimentatie sanatoasa este foarte benefica atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau. Nu uita sa iei vitamine, sa mananci multe fructe si vegetale si multe proteine. Si odihna este foarte importanta, asa ca, ori de cate ori ai ocazia, trage un pui de somn zilnic si mergi la culcare devreme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu