Saptamana a 7-a de sarcina

Cum se schimba viata ta:
  •  Te simti zdrobita de oboseala, adormi bustean cum pui capul jos! Renunta la cafele si ceaiuri tari - cafeina si teofilina pot trece prin placenta. Mameloanele s-au marit si sunt mult mai sensibile. Daca ai avut in trecut acnee sau probleme cu tenul, din pacate in aceasta perioada ele s-ar putea sa reapara. Poti avea simptome cum sunt greata matinala, gusturi ciudate in gura, sani mai mari si mai sensibili, schimbari ale dispozitiei ... sau poti sa nu simti nimic. E posibil ca greutatea ta sa creasca deja sau, din cauza greturilor matinale, sa scada. Ambele situatii sunt obisnuite si se incadreaza in normal.
  • Saptamana a 7-a se aseamana mult cu cea precedenta din punct ce vedere al simptomelor. Daca faci parte din cele 70% din femei care au greturi matinale, probabil ca acum le simti din plin. Dieta ta este acum foarte importanta; mananci si pentru viitorul copil. Este important sa mananci bine conducandu-te dupa intuitie si dupa regulile de dieta ale sarcinii pentru a avea un copil sanatos.


 Cum creste bebelusul:
  • Bebelusul tau ... are 9 mm. In acesta saptamana el va cunoaste schimbari importante. Capul, inima si coloana vertebrala sunt cele mai pronuntate. Creierul, esofagul si limba se formeaza. Ochii, deocamdata, sunt dispusi lateral (dar au retina si cristalin). Tot acum se formeaza organele majore: intestinele, ficatul, pancreasul.
  • Si organele genitale incep sa se formeze in aceasta saptamana, insa este prea devreme pentru a vedea daca va fi fetita sau baietel. Sistemul muscular s-a dezvoltat aproape complet si copilul incepe sa exerseze miscari. Bebelusul tau deja inoata activ in lichidul amniotic. Insa pentru ca este foarte mic, inca nu il vei putea simti. Dar nu te ingrijora. In numai cateva luni vei putea sa ii simti prezenta in mod constant.
  • Copilul are propria sa grupa si tipologie de sange, diferita de a mamei sale. Celulele sanguine sunt acum produse de ficat. Copilul utilizeaza placenta mamei ca principal organ de excretie inainte de nastere. 

Reguli de baza in dieta:
  • Dieta echilibrata: Mananca alimente variate in timpul unei zile;
  • Glucide: Evita zaharul si alimentele care contin zahar; nu aduc mai nimic din punct de vedere nutritional, in schimb iti adauga ceva la greutate;
  • Grasimi: Incearca sa nu mananci prajeli si incearca sa scazi aportul de grasimi;
  • Apa: bea cel putin 6-8 pahare de apa /zi;
  • Medicamente, alcool, droguri: nu sunt permise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu