Saptamana a 8-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
  • Embrionul are acum aproape 2 cm - marimea unui bob de strugure. Fetisoara lui s-a format deja - are o gurita mica, un nasuc minuscul si in loc de pleoape are doua pliuri. Are degete si picioruse distincte - chiar daca aduc mai mult cu niste labute de gasca. Procesul de osificare incepe odata cu aparitia degetelor.
  • Bebelusul tau creste intr-un ritm spectaculos si creierul continua sa se dezvolte si sa creasca. De asemenea, apar primele reflexe la anumiti stimuli. Cordonul ombilical, conectat intre tine si bebelus incepe sa functioneze. De fapt, atunci cand intestinul copilului tau incepe sa se formeze, atunci incepe si activitatea cordonului ombilical.
  • O scanare cu ultrasunete iti poate arata cum bate inima micutului si cum raspunde la stimuli.
  • Este plin de energie, sarind de colo pana colo, miscandu-si bratele si manutele. Ficatul lui produce mari cantitati de celule rosii pana cand se va forma sira spinarii si isi va prelua rolul.
 
  • Saptamana a 8-a marcheaza inceputul unei perioade pline de schimbari in dezvoltarea fatului. Incepand de acum pana la 20 de saptamani, copilasul dvs. va creste rapid, dezvoltandu-si parti ale corpului (ca inima si creierul) acestea devenind tot mai specializate si mai complicate.
  • Chiar acum se formeaza dintii si cerul gurii, in timp de urechile isi continua dezvoltarea. Pielea fatului este subtire ca o foaie de hartie, iar venisoarele sunt clar vizibile.
  • Gemeni? Este greu de spus asa devreme, dar femeia care are o sarcina multipla poate prezenta precoce urmatoarele simptome:
·        crestere mai rapida in greutate
·        crestere mai rapida a abdomenului si aparitia de mancarimi pe suprafata lui
·        senzatie de greutate in pelvis sau vagin
·        tendinta crescuta de a retine apa
·        vene varicoase
·        oboseala crescuta

Cum se schimba viata ta:
  • Asadar, te afli in chinurile primului trimestru - cand multe femei sufera tot felul de dureri specifice sarcinii. Probabil ai probleme cu pastrarea mancarii in interior - da da ... raul de dimineata - cauzat de furtuna de hormoni din corpul tau. Vei descoperi ca vizitezi baia din ce in ce mai des - uterul tau creste si apasa pe vezica urinara - asta in timp ce hormonii afecteaza nivelul de fluid din corp. Aceste simptome se vor diminua pe masura ce sarcina avanseaza. De asemenea, talia incepe sa se ingroase in aceasta saptamana, desi e inca greu de observat. Daca te apesi usor pe abdomen, vei putea simti uterul care e tot mai mare - acum este cam cat o minge de tenis de camp sau cam cat o portocala.
  • Este timpul sa mergi sa iti faci primele analize de sarcina, care sunt foarte benefice atat pentru sanatatea ta, cat si pentru cea a bebelusului. Testele vor include o evaluare genetica, testul de urina, un test al sangelui. De asemenea, ti se va masura tensiunea arteriala, marimea uterului, culoarea si marimea cervixului. Odata ce ti se va confirma sarcina, trebuie sa ai in minte anumite lucruri foarte importante pentru a naste un copil sanatos.
  • Ai grija la riscul de a te contamina cu Toxoplasma, scade consumul de cafea, ia mai mult calciu si ai grija sa te odihnesti atunci cand te simti obosita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu