Saptamana a 3-a de sarcina

  • Se implinesc doua saptamani de la ultimul ciclu menstrual. Conceptia poate avea loc in urmatoarele zile. Conceptia se produce cand un spermatozoid fecundeaza un ovul maturat in interiorul trompei uterine. Fertilizarea dureaza aproximativ 24 de ore. Din contopirea spermatozoidului si a ovulului se formeaza oul, zigotul sau produsul de conceptie. Sexul copilului este determinat inca de pe acum, in functie de tipul spermatozoidului (Y pentru baiat si X pentru fata).
  • Se spune ca spermatozoizii Y (cei care vor duce la nasterea unui baietel) ar fi mai rapizi, dar traiesc mai putin decat spermatozoizii X (care vor duce la nasterea unei fetite). Aceasta inseamna ca daca raportul sexual are loc in ajunul sau in prima zi dupa ovulatie, spermatozoizii Y ar fi primii care ajung.
  • Oul neimplantat care se formeaza in trompa uterina sufera diviziuni rapide si este transportat spre sediul implantarii (uterul) pe parcursul mai multor zile. Astfel, oul sta 5 zile in jonctiunea utero-tubara (locul unde trompa uterina se implanteaza in uter), apoi ajunge in uter, unde mai sufera diviziuni active inca 24 de ore, dupa care se implanteaza.
 
  • Experimental, in vitro, oul ajunge la stadiul de 16 celule in 85 de ore, la cel de morula (stadiu in care oul are aspect de mura datorita multiplelor celule care il formeaza) in 11-135 ore, iar pentru a ajunge in stadiul de blastocist (stadiu al dezvoltarii oului in care acesta se si implanteaza) are nevoie de 123-147 de ore.
  • Implantatia este un proces complex prin care oul (produsul de conceptie) sub actiunea citokinelor (substante chimice produse de diverse celule ale organismului, cu rol variat) se orienteaza, adera si se cuibareste in grosimea mucoasei uterine. Este un proces foarte important pentru asigurarea dezvoltarii placentare care va permite schimburile materno-fetale. Implantatia marcheaza sfarsitul perioadei de viata libera a oului si are loc in a 6-a sau a 7-a zi de la fecundatie.
  • In perioada de stationare libera, la nivelul oului au loc sinteze proteice active. Zona pellucida (zona care invelea ovulul si apoi si oul) dispare in stadiul de blastula (stadiu de dezvoltare al oului in care acesta are 58 de celule) cand se diferentiaza doua feluri de celule: trofoblastice, care vor da nastere placentei (celule periferice alungite, cu microvilozitati si canale) si celule centrale (din care se va dezvolta viitorul organism; acestea sunt globuloase, cu numeroase vilozitati).
  •  Intre aceste doua tipuri de celule se formeaza o cavitate plina cu lichid. Oul a ajuns in stadiul de blastocist, forma in care are loc implantatia (cam in a saptea zi).
  • De aici inainte organismul mamei, se afla sub controlul oului care va deveni embrion si apoi fat, toate modificarile pe care gravida le sufera in timpul sarcinii avand singurul scop: de a permite dezvoltarea cat mai buna a acestuia. Necesitatile mamei trec acum pe loc secund.
  • Cand doua ovule sunt eliberate din ovar (cate unul din fiecare ovar) si ele sunt fertilizate de 2 spermatozoizi distincti, atunci sunt conceputi 2 gemeni dizigoti (bivitelini). Gemenii bivitelini pot fi de sex opus sau de acelasi sex si vor fi foarte asemanatori sau mai diferiti. Daca un ovul fecundat se divide mai tarziu in 2 sau mai multe parti, atunci apar gemenii monovitelini care au aceeasi structura cromozomiala si vor avea acelasi sex, aceeasi culoare de par, de ochi etc. Numai o treime din gemeni sunt monozigoti. 
SFATURI:
    • Daca nu ai facut-o pana acum, este timpul sa iti gasesti medicul care va urmari buna evolutie a sarcinii. Ia-ti toate masurile pentru o sarcina normala si sanatoasa. Alimentatia ta este foarte importanta in aceasta perioada. In aceasta saptamana testul sangelui iti poate indica prezenta sarcinii.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu