Saptamana a 9-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
  • In majoritatea cazurilor, embrionul masoara acum intre 2 si 3 cm in lungime si are deja o greutate de care putem vorbi: 2 grame. Oficial, de la aceasta saptamana, specialistii nu mai vorbesc despre un embrion, ci despre un fat.
  • La aceasta varsta - copilasul tau isi formeaza pigmentul din ochi, iar pleoapele deja formate acopera ochii. In locul degetelelor apar deja niste mugurasi. Continua dezvoltarea celulelor sirei spinarii. Piciorusele copilasului sunt intr-o perioada de crestere si are deja formati genunchii si talpitele.
  • Studiile au aratat ca acum fatul isi formeaza preferintele in materie de gusturi. Miscarile reflexe continua si acum micutul tau se va misca daca se va atinge de peretii uterului. Alte dezvoltari ale bebelusului din acesta saptamana sunt formarea valvelor si faptul ca nasucul devine vizibil.



Cum se schimba viata ta:
  • Pe masura ce uterul incepe sa se mareasca, vei putea simti crampe. Unele femei au chiar niste scurgeri maronii sau roscate. Atata vreme cat crampele nu sunt severe si scurgerile nu sunt de culoare rosie deschisa, nu este nimic alarmant. Uterul tau a inceput sa creasca si senzatia pe care o simti este rezultatul cresterii ligamentelor. Aceasta crestere va fi mai putin rapida in trimestrul al doilea si al treilea.
  • Sarcina aduce schimbari si la nivelul pielii tale. De fapt asta este „lucratura” neobositilor hormoni! Unor femei li se maresc porii de la nivelul tenului atingang nivelul unor mici vulcani Vezuviu. Altele, mai norocoare, remarca catifelarea pielii. Pe masura ce sarcina avanseaza, aceste modificari pot chiar sa dispara, dar la fel de posibil este si sa trebuiasca sa astepti pana dupa nastere pentru a deveni cea de „dinainte”.
  • Avansand in sarcina, unele femei se „imbogatesc” cu o masca de pigment mai inchis decat cel al tenului in jurul ochilor. Aceasta „masca” va dispare treptat dupa ce devii mamica. Daca masca este vizibila si te deranjeaza, iata ce poti face:
             - Evita soarele sau foloseste niste creme protectoare cu nivel ridicat de blocaj al UV, fiindca soarele poate accentua aceasta modificare a culorii.
             - Evita fondul de ten sau pudra (este nesanatoasa si probabil ca nu va avea efect).
  • Desi pentru cei din jur esti neschimbata, tu simti ca hainele au inceput sa te stranga. Talia nu mai este chiar trasa prin inel si sanii s-au marit - fapt ce nu-i displace nici pe departe partenerului tau! Continua sa porti un sutien foarte bun, care sa iti sustina sanii bine si sa nu iti provoace disconfort.
  • Desi durerile de cap s-au mai diminuat, uneori te poti simti ametita. Daca se intampla asa, trebuie sa te asezi si sa te odihnesti cateva minute. Si nu schimba pozitiile foarte brusc (din picioare in culcat, stand jos, ridicat etc). De asemenea, unele mirosuri ti pot parea foarte urate.
  • Din aceasta saptamana te poti inscrie la cursurile pentru gravide. Acestea sunt binevenite atat pentru tine cat si pentru partenerul tau deoarece va ajuta sa treceti mai usor peste aceasta perioada, obtinand raspunsuri la multe intrebari. De asemenea, daca mai ai un copil, trebuie sa stii ca sunt cursuri si pentru el, pentru a se acomoda cu ideea ca va avea un nou fratior sau surioara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu