Saptamana a 14-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
  • Puiul tau este de marimea unei jumatati de babana, are cam 8.5 cm lungime si cantareste in jur de 60 de grame.
  • Corpul lui incepe sa lucreze singur. Sistemul digestiv functioneaza. Bebelusului tau incepe sa ii creasca parul si, totodata, poate sa isi suga degetul. Gatul fatului se lungeste. Ochii si urechile continua sa se apropie de pozitia normala, pentru ca fatul sa arate cat mai normal.
  • Bebelusul este acum in stare sa perceapa stimuli precum zgomotul sau lumina. Foarte putine infectii il mai pot vatama acum pe bebelusul dvs. Amprenta unica a degetelor s-a format deja - iata ca a devenit o comoara unica!
  • Cand iti atingi burta si iti treci mana peste ea, copilul are tendinta de a se atinge de peretele uterului - si oricat de incredibil ti se pare - a inceput sa iti caute sfarcul. 

  • Daca vei avea o fetita - afla ca ea are acum aproximatix 2 milioane de ovule in ovarele ei si va avea doar 1 milion la nastere. Odata cu inaintarea in varsta, numarul ovulelor va scade, iar in jurul varstei de 17 ani, va avea in jur de 200,000.
  • Nu trebuie sa uiti niciodata ca ce mananci acum ajunge si la bebelus. De aceea, alimentatia trebuie sa fie cat mai sanatoasa, fara cafea, tigari si medicamente luate fara acordul medicului.
  • 12 saptamani dupa conceptie, vei incepe sa simti inima copilului cum bate. O poti simti ca o zbatere de fluture sau o poti simti ca un gaz. Unele mame pot simti accelerarea batailor inimii copilului, altele pot sa nu identifice miscarea pana in jurul saptamanii 20. In curand, tocmai cand vei dori sa te odihnesti linistita, noaptea, copilul tau va incepe sa dea cu foc din picioare sau sa danseze. Vorbind de somn, nu chiar toate femeile insarcinate pot dormi usor. Cum te-ai putea relaxa? Incearca sa bei lapte cald, masaj usor sau, pe masura ce copilul creste, mai multe perne sub abdomen, intre genunchi, la spate ... poate ai nevoie de un pat mai mare. Nu-i nimic, dupa ce se naste copilul probabil oricum nu vei mai putea sa dormi!

Cum se schimba viata ta:
  • Vorbind in termeni metaforici - in ceea ce te priveste, ceata incepe sa se ridice. 
  • Pentru multe femei, efectele primare ale sarcinii - urinarea frecventa, oboseala intensa, raul de dimineata sau de orice alt moment al zilei - incep sa se diminueze.
  • Cum placenta preia functia de productie hormonala a ovarelor, te vei simti deci mai putin obosita, ba chiar e posibil sa ai un surplus de energie. Dar nu sunt numai vesti bune! Poti sa devii ... constipata, din cauza faptului ca fatul este tot mai greu si apasa pe organele interne. O metoda buna de a combate aceasta stare este sa mananci alimente care au foarte multe fibre. Daca nu are loc nici o ameliorare, trebuie sa mergi la medic.
  • Uterul creste de 14 ori in dimensiuni si de 20 de ori in greutate si are acum dimensiunea unui grapefruit mare si hainele vor deveni mai stranse in jurul taliei. Veti observa o linie intunecata (linea nigra) care coboara pe mijlocul abdomenului; acest fenomen este absolut normal. Chiar si  sfarcurile devin mai inchise la culoare. Hiperpigmentarea va disparea dupa nastere. 
  • Uterul tau, sufiecient de mare sa "explice" privitorilor ca esti intr-adevar insarcinata - nu este insa atat de urias ca sa iti "stea" in cale. Chiar daca pana la nastere mai sunt luni bune, sanii sunt deja "ocupati" cu producerea colostrului - fluidul care il va hrani pe copilas in primele zile de viata, pana cand "soseste" domnia sa ... LAPTELE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu